svar på asien-frågor

Ni verkade ha det så underbart! Jag undrar hur mycket hela resan gick på sammanlagt?
Hej sötis, jag vet inte exakt men runt 40 000 inklusive alla flygningar osv.

Var du/ni inte rädda för sjukdomar/bli rånade eller liknande?
Jo självklart är man rädd för att få sjukdomar, jag vet inte hur många gånger vi googlade om vi hade dengufeber eller malaria, eller hudcancer. Men det bästa då är nog att koppla av och tänka "om det händer så händer det", och inget av det hände. Om vi var på ställen där det var stor kriminalitet tog jag inte med mig mobilen ut eller så mycket pengar så jag var aldrig rädd. Efter ett tag där så finns det inget man oroar sig över.

Undrar även lite gällande packning, hade du en stor ryggsäck eller en ¨rullväska¨? Vad rekommenderar du?
Vi hade ryggsäckar såklart, ett måste enligt mig om man backpackar. Otroligt jobbigt att konka runt på en rullväska när man kommer till öar där det inte ens finns vägar… Kram!

Hur tänkte du när du packade och hur mycket hade du med?
Jag hade en 65 liters väska och i den 3 olika packpåsar som mamma köpte i någon sportaffär. Packpåsarna var mitt liv, utan dem hade jag typ inte klarat mig! När man har packpåsar kan man sortera ens kläder och det går otroligt snabbt att packa iordning när man ska byta boende (som ibland sker väldigt plötsligt). Innan jag åkte så packade jag mina kläder och tänkte "såhär lite KAN jag bara inte ha med mig". Jag hade typ 2 shorts, 1 klänning, 1 linne, 10 trosor, 1 bh, 2 bikinisar osv osv men det var ändå för mycket. Packa så lite du bara kan och ta med dig saker du vet att du använder. Vi hade med typ 10 kg var men sedan blev det lite shopping där också.

Hejhejhej!! Vilka är dina verkligen "must do", vilka ställen eller stränder tycker du man inte får missa om man backpackar i Asien? Var ni på något ställe som var mindre exploaterat? (iallafall hört att Vietnam ska vara mindre exploaterat än typ Thailand?) Liksom något ställe som inte var jätte turistit? Jag tror inte att ni ångrade något resmål på er resa men var det något som ni skulle kunna säga att man kan hoppa över om man tänkt backpacka i Asien? Och slutligen, den eviga frågan haha, Hur mycket kostade det? Och levde ni snålt då eller "lyxade" ni till det ibland då? Har hört att typ 10 000 per månad per person är rimligt!! Å då räknar man förstås inte med flygbiljetten från och till Sverige!! Vad säger du som har erfarenhet?? Ni ser ut att haft en såååååååån himla fantastisk resa!!! Kram!!

Hej gullig!! Must do i Asien: Koh Rong som är en ö i Kambodja, Koh Tao som är en ö i Thailand, Gili-öarna, BALI (!)… Eller förresten det är så svårt att säga vad som var bäst då alla ställen har en charm i sig. Kambodja var inte speciellt exploaterat och ett sett man kunde se detta på var genom att människorna där var så himla himla snälla. De ÄLSKAR turister och vi blev verkligen kära i deras lokalbefolkning. Det finns nog inget ställe på resan som jag hade velat hoppa över då jag hittade något jag gillade i varje ställe. Dock så hade jag velat besöka Filippinerna också, men det hann vi inte. Vi brände lite över 10 000 i månaden men det var vår egentliga budget. Med 10 000 i månaden så kommer du att klara dig utan tvekan. Kram!

Bokade ni hotell/vandrarhem innan ni kom dit eller gjorde ni det efter hand? Hade ni med er schampo/hudvård/smink etc. eller köpte ni det på plats? Hur tog ni er från och till de olika platserna - buss, tåg? Skulle bli jätteglad för svar! Så mysig blogg förresten
Hej sötis. Vi bokade ingenting innan utan när vi kom till olika platser så gick vi runt och letade efter boende med väskan på ryggen. Det rekommenderar jag er alla att göra om ni backpackar. För livet ska vara lätt där och man ska inte behöva "tänka" så himla mycket. Vi tog med oss schampo (smink använde jag aldrig på resan…) och solkräm men det tog självklart slut så man fick köpa nytt. Tänk dock på att när ni köper solkräm och bodyloation etc, akta så att det inte står whitning på för de har i blekningsmedel i dem (de vill vara bleka). Vi tog buss, båt och flyg emellan våra destinationer. Allt går att boka via turistbyråer på plats och flyg bokar man oftast via AirAsia.

Hej Elin! Ni verkar ha haft en helt underbar resa och jag är så galet avis! Har planer på att backpacka samma tid nästa år och vill ju självklart ha alla tips man kan få. Gick ni via någon agentur innan ni åkte eller bokade ni allt själva? Vad gick hela resan på och hur la ni upp planen för hur mycket ni kunde spendera i veckan? Vilka platser tycker ni absolut att man ska besöka och vad bör man se/göra? Otroligt tacksam för svar och åter igen, ni verkar ha haft det underbart!

Hej! Vi bokade allt på egenhand vilket jag tycker gick jätte bra. Rutten blev Thailand-Kambodja-Vietnam-Singapore-Bali, en rätt så standard-rutt och denna var väldigt smidig. Resan gick på 40 000 med alla flygbiljetter och allt. Men vi satte en månadsbudget på 10 000, men översteg lite (levde på ca 12 000 i månaden)… Vi följde inte en budget hela tiden utan det faller sig naturligt, för på vissa ställen spenderar man mer och på andra ställen mindre. Jag tycker inte att man får missa ö-livet, det är helt fantastiskt. Koh Rong och Gilli-öarna var helt magiskt.

Hur mycket planerade ni innan ni åkte? Tänker på om ni hade specifika datum och bokningar då ni skulle åka till olika ställen eller om ni bara bokade dit och hemresa och så fick resten lösa sig under resans gång. Och hur var det med wifi, fanns det tillgängligt på många ställen eller blir man tvungen att köpa internet via sitt abonnemang? Har aldrig varit så sugen på att backpacka som efter jag läste din blogg och om mindre än ett år är det min tur!
Vi planerade som sagt ungefärliga rutten innan vi åkte. Vi bestämde att vi skulle åka till Thailand, Kambodja, Vietnam och sedan Bali men vi visste inte vart vi ville åka i länderna. Sedan under tidens gång när vi väl var där la vi till destinationer, ändrade om lite och la till Singapore som ett stopp. Jag tycker inte att man ska planera allt för mycket, det ska vara lite spontant och ogenomtänkt tycker jag. Det är charmigt. Wifi finns typ överallt i Asien, visst är det lite segt på vissa ställen men det är gratis och finns tillgängligt! Gud vad glad jag blir, njut av din resa när du åker, det var SÅ mycket roligare än vad jag trodde att det skulle vara. Kram!

Blev du sjuk någon gång förutom när du hade feber? Magsjuk tex? Kram
Jag hade feber på riktigt en gång (då jag hade typ 40 graders feber i några dagar) och sedan hade jag feber fler gånger men sov bort det på natten. Var ständigt dålig i magen, var beredd på det när du åker till Asien… Sedan mår man dåligt lite då och då, men det vänjer man sig vid. Men drick mycket vatten, vi drack nog ca 9 liter om dagen per person om vi var duktiga!

Hej, jag undrar om du kan tipsa på coola caféer/restauranger/saker att göra o se på framförallt Bali! De bilderna du visade därifrån ser drömmiga ut så hade varit kul om do kunde skriva ihop en min reseguide från Bali just?
Jag kommer att ge er en hel reseguide om Bali imorgon så då får du ta del av alla Bali-tips!

solade du topless? kollade många in dig isf? ångrade ni att ni snålade på vissa hotell?
Haha. Nej det gjorde jag inte, det gör man inte i Asien. Nej jag ångrar inte att vi "snålade", för det är så jag ville leva. Att backpacka ska vara lite sunkigt ibland och man utmanar sig själv till att leva billigt, det är kul!

Hur länge jobbade du innan ni åkte? Hur mycket pengar hade ni med er när ni åkte?
Jag är en människa som ofta sparar pengar när jag får lön (har exempelvis alltid lagt undan halva min lön), så därför jobbade jag inte tiden innan för att tjäna ihop pengar till resan. Men tänk att du ska spara till 10 000 i månanden, så om du är borta behöver du 30 000 + ca 7000 till tur/retur biljett.

Hur många länder besökte ni sammanlagt?
5 länder.

Bodde ni på hotell eller vandrarhem och vad kostade boendet ungefär per natt?
Vi bodde på oftast på "boenden", det är verkligen inte hotell. Ofta får man ha egna lakan och ibland myggnät. Du kan verkligen hitta ett boende exakt till det priset du vill, men vi bodde för ca 60-70 kr/natten oftast. I slutet lyxade vi dock till det och bodde på fina hotell och då betalade vi ca 150-200 kr natt/per person.

Bokade ni boendet innan ni for till Asien, innan ni for till just de landet (alltså ni bokade boende på Bali från tillexempel Thailand) eller fixade ni det när ni kom till platsen ni skulle bo på? Hur många flygresor mellan länderna blev det för er? Och en sista fråga var det mellan några/ nått land ni kunde transportera er med annat sätt än flyg och rekommenderar ni det? Ni verkar verkligen haft en dreamtrip och jag är så an´avundsjuka på er! Ni har verkligen inspirerat till att själv göra en lååång Asien resa!:D
Hej, vad glad jag blir att du blivit inspirerad! Vi bokade inte något boende innan vi åkte, förutom om vi skulle till huvudstäder. När vi skulle till Singapore bokade vi boende via våra mobiler på booking. Vi flög 4 gånger inom Asien (Bangkok-Siem Reap, Phu Qouc-Ho Chi Minh, Ho Chi Minh-Singapore, Singapore-Bali). Jag rekommenderar er till att transportera er med nattbus inom Vietnam och Kambodja. Det är mycket billigare att ta sig emellan länderna med tåg/buss/båt men ibland får man prioritera om man vill sitta 30 h på en buss eller 40 minuter på plan…

Hejsan! Finns det vissa delar av Asien som man borde undvika? Hade du något favorit ställe av alla ni var på?
Jag hade valt att undvika vissa delar i Vietnam, exempelvis Nha Trang och Mui Ne, har hört väldigt mycket dåligt om det… Att det är väldigt turistiskt osv. Sedan hade jag undvikit vissa ställen i Thailand som bland annat Koh Samui (det enda roliga där var festlivet). Favvostället… Får nog bli Koh Rong.

Hej! Är lite sugen på att åka till ett eller ett par platser nästa vinter. Vilka platser var absolut bäst under din resa? Inte bara finast strand utan ställen där man kunde göra mycket saker och se lite mer av kulturen:)
Det är SÅ svårt att säga vad som vad bäst då alla länder hade sin egna charm. Men om du bara ska åka till ett ställe rekommenderar jag dig att åka till Bali, där finns det mänger med saker att göra och du kan även åka ut till paradi

Går man ner någonting i vikt under resor som dessa? Muskler/fett? Är det svårt att hålla en sund kosthållning då det är så pass varmt?
Hej jag gick ner ca 6 kg på vår 10 veckors resa. Man äter väl inte alltid jätte mycket mat och sedan småäter man ingenting, då det kostar onödiga pengar haha… Å andra sidan tappar man även alla sina muskler, eller jag gjorde det då jag bara tränade 2 ggr på resan. Dock är det mycket varadagsmotion såsom att gå, går gör man hela tiden. Det är svårt att äta så mycket som man borde och det är svårt att äta regelbundet, ett liv som backpacker har ingen rutin.

Vilka ställen rekommenderar du att besöka på Bali? Kändes det som att du hann med allt du ville se på din resa eller var det något mer du kände att du hade velat se/prova?
Besök Seminyak, Ubud och Uluwatu. Om du har tid åk till Gili-öarna också för att se lite paradis. Vi hann med allt vi ville se + lite till, vi hade verkligen inte hunnit se mer… Men vill som sagt åka på en till resa för att uppleva mer.

hej! undrar bara hur ni gjorde med träning när ni var ute och reste så länge?
Vi tränade typ ingenting, utan den enda träningen som blev av var vardagsmotionen som att gå runt, det gör man hela tiden. Dock så tog jag mig ut på en springtur på Giliöarna och gymmade sista dagen i Seminyak. Vet att det finns många lokala gym på Bali om man är intresserad av det. Annars kan du snöra på dig skorna och gå ut och springa bara.

Hej!! Hur gjorde ni när det kom till att tvätta under resan? Fanns det tvättmaskin där ni bodde? Sååå tacksam för svar. Kram
Hej sötis =) Man lämnar in sin tvätt på olika tvättställen så får du hämta dina kläder nästa dag, kostar typ ingenting. I Vietnam tvättade jag typ 3 kilo för 8 kr. Dock så kan kläder lätt försvinna när man tvättar så ta inte med dig så dyrbara kläder på en backpacking-resa.

Hur mycket gick flyget på?
ca 8 tusen kr tur/retur, men då flög vi till en ö i Thailand (Koh Samui) och sedan hemifrån Bali, så väldigt långa flygresor.

Gillar

Kommentarer

Elsa
,
Hejsan! Läser dina inlägg om resan om och om igen haha. Ska själv iväg och backpacka i Aisen och Australien i ca 3-4 månader nu i vinter! Är lite kluven kring vilken storlek på väskan man ska ha. Skulle du säga att 65 L var lagom eller var det för stort/för litet? Så tacksam för svar!
Ebba karlsson,
Hej! Jag och min pojkvän planerar en resa till Asien under vintern 2018. Jag har läst din blogg väldigt mycket under planeringen. Jag funderar lite på hur du/ni lyckades hitta så billiga flygresor. Eller var det bara dit och hemresan som gick på 8000 kr eller blev de 8000 kr totalt med alla flygningar? Vet du när det är som billigast att boka flygbiljetter och vart ska man flyga. Är de dyrt att flyga till ex Bangkok. Tack för svar och tack för alla tips i bloggen! 😃
fitnessinspiration.forme.se