Löparschema för 3 veckor

Det är många som inte förstår sig på löpning. Ord man ofta hör är att det är kämpigt och långtråkigt. Jag kan också tycka att det är vidrigt. Men grejen med löpning är att det får mig att känna mig... Levande. Jag känner mitt hjärta slå, min kropp röra sig och jag känner mig fri. Min kropp tar mig igenom passen, mitt huvud blir starkt. Svetten rinner. Och efter det där passet, oavsett hur tufft det var, så ler jag. Och en timme efter har jag glömt det jobbiga och lever bara på euforin som finns kvar i min kropp.

Men löpning kommer ofta i perioder för mig. Mestadels under våren, sommaren och tidiga hösten. Sedan försvinner motivationen och underlaget blir lerigt och luften blir kall. Men nu tänkte jag för en gångs skull, kämpa för att hålla kvar i min motivation. Nyckeln till det är att inte ta ut mig för hårt, för snabbt. Jag blir ofta så ivrig att jag får ont i knäna och måste vila. Vila som sedan förblir vila i månader framöver för jag inte orkar ta tag i det igen.

2020 har faktiskt blivit ett år där jag har lyckats hålla en balans i träningen. 2-3 pass i veckan och inte mer än så. Det gör att jag längtar till passen och lyckas hålla kvar i motivationen.Jag blir glad över att så många vill vara en del av att bli en löpare. Det är något otroligt med att kunna springa långt. Att ha kondition får en att känna sig stark. Som att man övervinner allt.

Mitt stora mål just nu är att springa Göteborgsvarvet under 2 timmar. Det må låta "lätt" för det är så lång tid kvar, men inte för mig som ofta tappar motivationen så fort det blir kallare ute. Men nu ska ju vi hålla igång löpningen tillsammans året om!

Jag vet inte alls vilket stadie ni är på och jag kommer låta er följa min teori inom löpning. Att hålla det så okomplicerat som möjligt. Spring långsamt om det blir för jobbigt. Det viktigaste är att ta sig runt.

3 pass i veckan i juli. Fixar ni det med mig? Här kommer ett schema och tänk, anpassa det efter dig själv. Vårt mål under dessa 3 veckor är att kunna springa 5 km. Vissa kommer att ha som mål att kunna springa det utan att stanna och andra kommer att vilja springa det under en viss tid. Men jag har försökt att anpassa detta schema så att nybörjare kan hänga med.


Vi ser det inom 3 olika stadier.

Lugn löpning.

- Du ska kunna föra en konversation. När rundan är slut ska du vilja springa mer för att du känner att du har energi kvar.

Tempo löpning.

- Hastighet du orkar hålla i 20-30 min. Det är svettigt, men du är inte helt slut.

Intervall löpning.

- Spring 400 m, vila 1 minut. 5-10 gånger om.

Uppvärmning 1 km.Ställ frågor i kommentarsfältet om ni undrar något. Jag har fått hjälp av min bror att ta fram detta schema. Han är ju en otrolig löpare. Och återigen, med löpning (speciellt i början) ska ingen press komma. Njut av att din kropp fungerar! <3


Gillar

Kommentarer

Johannagrahn
Johannagrahn,
Jag är definitivt på tre pass i veckan men jag kommer nog fortsätta på mitt egna löparschema hehe, men minst 3 pass i veckan for sure. Älskar dina löparinlägg!!
nouw.com/johannagrahn
simplyalice
simplyalice,
detta är så bra Elin!! Har precis börjat springa. Har varit ett mål ett tag men dina inlägg har gett mig sista pushen att komma igång. Ska ta en kik på schemat och se om det är något som jag vill testa 🙏🏼👏🏻🏃‍♀️
nouw.com/simplyalice
Vendela
,
Detta är dröm! Har också målet att komma under 2 timmar nästa Göteborgsvarv så detta är ju superkul😍
Mmaja
Mmaja,
åh vad kul! älskar att springa, men blir, precis som du, omotiverad under de kallare perioderna.
nouw.com/mmaja
Sandra
,
Älskar dina inlägg om löpträning!
vad har du för mål med löpningen? Kollar du på ditt tempo? distans? eller tempo och distans?
nyfiken på vad du brukar hålla för tempo under din tempträning?
Malin,
Löpning är för mig en fröjd, att få komma ut och röra på mig. Det är så härligt!
whitepouch.co.uk/
dianalowegren
dianalowegren,
Tappar också motivationen när inte vädret är så skönt längre. Bra schema! vill också göra gbgvarvet under 2 timmar 😃
nouw.com/dianalowegren
Matildaberlin
Matildaberlin,
Jag är precis likadan. Älskar verkligen löpning och kommer alltid in i perioder av det. Just nu är jag inne i en sån period och älskar det =)
nouw.com/matildaberlin
Mia,
Så skönt att få röra på sig. Tack för inspo!
stadstak.se
Anna,
Go for it! Hoppas det går bra!
www.hygienteknikerna.se/