Hur är det att renovera med sin partner? 


Jag och Max hade inte ens varit tillsammans ett år när vi valde att renovera vår första lägenhet tillsammans. Då såg vi det aldrig som att vi skulle bli ett par som höll på att renovera stup i kvarten, utan det växte fram under tiden. Nu har vi varit tillsammans i 2 år och 3 månader (rätt så exakt hehe) och hunnit med två lägenheter och ett hus. Pjuhh... Jag får ofta frågor om hur vi klarar av det, så jag tänkte besvara lite frågor ni ställt som rör just detta ämne. För hörni, lätt är det inte alltid.

Hur kommer man överens? Vi har så olika stil...

Detta är en absolut vanligaste frågan jag får. Jag hade aldrig kunnat renovera med Max så som vi gjort, om vi hade haft olika smak/stil. Det är den lättaste delen för oss, att komma överens. Vi tycker i princip samma om det mesta och har samma tänk. Vi har några vänner till oss som renoverar och dom brottas med detta. Jag brukar ge rådet att man får mötas på mitten eller eventuellt ge olika ansvarsområden. I vissa punkter får man ge med sig och så får partnern göra det med annat.

I många fall har faktiskt killen rätt kass stil (haha) och då får man övertyga. Visa bilder från Pinterest, gör olika kollage och kanske lägg till någon detalj som han gillar lite extra. Sälj sälj sälj!

Hur hanterar man föreningens alla krav när man är en drömmare?

Först och främst måste du ordna så att alla papper är i sin ordning. Om man ska vidta större förändring i bostaden ska man ta in certifierade yrkesgrupper. Allt inom vatten, el & våtrum samt konstruktör i vissa fall. Ibland får man kompromissa, det är så det är tyvärr. Men presentera ditt case för föreningen som att du ska sälja in något riktigt bra.

Hur har ni gjort när ni varit oense i något?

Vi var oense med vilken sten vi skulle ha till köket. Jag tyckte att den var på tok för dyr och alldeles för vräkig. Men jag visste hur mycket Max ville ha en livlig sten så då var jag i tight dialog med leverantören i Italien och fick vara med och välja ut vilken av blocken vi skulle ha. Då blev det en kompromiss och vi valde en sten som både han & jag älskade. Just Arbabescato/Calcatta kan se väldigt olika ut och då valde vi en som var lite lugnare än alla andra. Så, vi kompromissade helt enkelt men det blev kanon.

Vem bestämmer olika saker hos er? Tex layout, golv, möbler etc?

Max har en kunskap inom just totalrenoveringar som jag inte har. Så han sköter mycket av grovjobbet som planlösning etc. Max är fantastisk på att se saker i sitt huvud som jag aldrig skulle kunna se, när allt bara ser ut som ett stor kaos mitt i renoveringen. Han är grym på att komma på unika designlösningar och skapa magi med badrum bland annat. Jag skulle säga att jag alltid försöker tona ner honom lite med mitt Svensson-tänk, med förvaring och sånt där. Sedan sköter jag all färgsättning på väggar, tak, golv, fronter etc. Sedan är den kvinnliga touchen givetvis min också. Ni vet, blommor, textil etc. Men mycket bestämmer vi tillsammans, som sagt.

Hur hanterar ni grannar under renoveringen?

När man bor i en bostadsrättsförening är man van med att grannar renoverar. Det har renoverats i hela vår trapp (alltså på varje våning) sedan dagen vi fick tillträde. Det är inte kul med allt oväsen men samtidigt följer byggarna stadgarna, alltså att oväsen bara får pågå under vissa timmar på dygnet. Vi har inte stött på något klagomål! Men om man vill vara extra tillmötesgående kan man ju alltid hänga en flaska vin utanför dörrarna på ovan & undervåningen.

Har ni gjort något som ni ångrat?

Återigen varit tidsoptimister och flyttat in under tiden bygget fortfarande pågår. Det suger verkligen att bo i ett damm-moln som aldrig verkar vilja försvinna.


Gillar

Kommentarer