Frågestund svar del 4

PSYKISK OHÄLSA

Vad grundar sig din ångest på? Lider också av otroligt mycket panikångest (har kräkfobi) och det har även resulterat till många panikattacker. Upptäckte nyligen din blogg och känner igen mig ganska mycket i dina texter, vilket på ett vis känns som ett litet stöd att veta att man inte är helt ensam. Skulle vara intressant att veta lite mer om din psykiska ohälsa och dina tankar kring det, vad som triggar igång ångesten osv. Massa kramar och sköt om dig!!
Hej på dig! När jag får ångest så fylls hela jag med obehag och oro. Jag har väldigt svårt att tänka bort det och den suger alltid ur mig all energi. Min ångest triggas ofta igång av sömnproblem. Det viktigaste är att acceptera ångesten och försöka inte vara rädd för den.

Vad var första orsaken till at börja hos psykolog?
Jag var extremt ångestladdad under längre perioder. Sov knappt och ångesten ledde till att jag ville ha kontroll på allt... Där utvecklades hypokondri & otrolig separationsångest. Jag visste att jag var tvungen att ta tag i det för ångesten började "ta över" mitt liv. Det var dock en process tills jag kom till min psykolog första gången, när man har ångest så finns inte direkt någon ork eller drivkraft till något. Men eftersom jag skulle åka till Asien så ville jag ta till alla knep för att må bra på resan.

Har du någon gång upplevt dödsångest? Och isf, hur handskas med det?
Dödsångest har jag ofta (hade det mycket mer förr) och det var även en stor anledning till att jag gick till en psykolog. Det är otroligt tufft för det tar över hela ens hjärna. Så fort jag kunde träffa någon så kunde jag bli helt känslosam för jag började tänka på den personens död. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt på hur min familj/vänners begravningar skulle vara. MEN sedan fick jag lära mig flera knep för att få bort dessa tankar. Ett lite lättare knep är att försöka tänka att du kommer inte att nå dina mål i livet genom att tänka dom tankarna. Försök att fokusera på saker som tar dig framåt!

BACKPACKING

Hur mycket hade ni planerat innan ni åkte på er resa i Asien?
Några destinationer och vilket "håll" vi skulle åka åt så vi slapp åka en massa omvägar.

Hur länge var du borta och hur mycket pengar spenderade du allt som allt?
10 veckor, jag tror vi spenderade 40 000 kr med ALLT.

Vilka länder besökte ni? Hur såg er rutt ut? Var flög ni mellan/var tog ni buss osv. Ska åka på en likadan resa i Februari, men vet inte riktigt hur vi ska transportera oss och "lägga fram" rutten.
Thailand (Koh Samui båt till Koh Tao båt/buss till Bangkok) - Kambodja (Flyg till Siem Reap nattbuss till Sianoukville båt till Koh Rong) - Vietnam (Buss/båt till Phu Qouc flyg till Ho Chi Minh) - Singapore (flyg) - Bali (Flyg sedan tog vi oss runt på Bali med buss, bil och båt).

Det bästa/sämsta ställena under resan?
Svårt, alla var bra på sitt sätt faktiskt =) Man måste bara tänka att alla länder är olika och har olika kultur. Det är ju spännande att se!

Vad MÅSTE man se?
Ubud i Bali.

Hur bodde ni? Vad kosta ex boende på hostel osv?
Vi bodde på backpackingställen, alltså ställen med enkla förhållanden. Vi hade en budget på typ 60 kr/per person per natt. På Bali lyxade vi lite ibland dock, där kan du bo på "lyxhotell" för typ 120 kr/person per natt.

Vad är det viktigaste att tänka på innan en backpackingresa i Asien? Hade du med dig mycket medicin och tabletter?? Vet att man blir sjuk lätt:)
Packa en lätt väska, när du packat ner alla kläder du ska ha med sig ta bort hälften. SÅ lite behövs det. Jag hade mycket mediciner, lite för mycket. Om du blir sjuk så blir du det, låt det bara komma och skippa alla mediciner...

Hur ser allt ut med visum osv i länderna i Asien?

Kambodja köper du visum på gränsen eller när du anlänt till flygplatsen. Kommer inte ihåg mycket mer... Läs på innan du åker in i ett land så du har allt som behövs.

Hej! Jag har en fråga ang din resa i Asien, som jag förövrigt fått så mycket bra tips till från denna blogg. TACK! Jag åker dit om ca 2 veckor för att backpacka och kommer åka från Kambodja till Vietnam, läste att ni tog nattbuss mellan de länderna, så tänkte kolla hur det fungerar för vad jag förstått måste man ha en biljett ut ur Vietnam för att komma in i landet? Hade ni köpt en flygbiljett ut innan då eller hur fungerar det?
Hej! Vi tog buss över dagen till Vietnam från Kambodja. Vi hade bokat ett flyg till Singapore då man inte får vara i Vietnam över 2 veckor utan visum. Jag kommer dock inte ihåg om vi var tvungna att visa upp den flygbiljetten när vi skulle in till landet. SÅ kul att du fått massa inspo, have fun!

Gillar

Kommentarer

kamillahaaland
kamillahaaland,
Tøft gjort av det å stå frem med en så tabubelagt ting som angst! 😊
nouw.com/kamillahaaland
Andreatherese
Andreatherese,
Riktigt bra skrivet om psykisk ohälsa . Har du fortfanade mycket ångest i kroppen och "problem" så tycker jag att du ska spana in DarchiniEklund.se , de har hjälpt både mig och många andra med deras "problem" , allt ifrån kräkfobi till ångest osv 😊
nouw.com/andreatherese
tildanordgren
tildanordgren,
Sjukt fina bilder!
nouw.com/tildanordgren
Hannah
,
Hej! Jag är på Koh Rong just nu och om några dagar ska jag åka vidare till Phu Quoc. Hur tog du dig dit från Koh Rong? Antar att du åkte båt tillbaka till Sianoukville men hur åkte du till gränsen i Vietnam?