Frågestund om min hund Selma

Inlägget skrivs i samarbete med ManyPets


Bästa tipsen för att få en valp rumsren?

Att få din hund rumsren handlar bara om hur mycket tid & fokus du lägger på det. Det handlar om att kunna läsa av signaler från din hund och vara noggrann med att gå ut så fort valpen sovit, ätit eller lekt. Acceptera att det kommer att ske olyckor men då är det bara att lyfta upp hunden och ta ut den. Ingen bestraffning, det är inget jag tror på. Nu river Selma på dörren så fort hon vill gå ut. Selma blev rumsren snabbt men absolut har det hänt olyckor efter det. Senast i julas kissade hon inne på en matta. Jag fick en total chock då det säkert inte hade hänt på 1.5 år. Mitt bästa tips är att ta bort alla mattor i alla fall första året, för att vara på den säkra sidan.

Vad för försäkring använder du till Selma?

I december så bytte vi från vårt tidigare försäkringsbolag till ManyPets. Jag hittade ManyPets via en frågestund på min Instagram där jag efterfrågade era bästa tips. Jag kan varmt tipsa om ManyPets till er som ska skaffa hund eller er som är missnöjda med ert nuvarande. Via ManyPets djurförsäkring väljer du bland Sveriges högsta ersättning, lägsta självrisk och får lika villkor oavsett vilken ras du försäkrar. Till Selma har jag valt premium med 0 kr i fast självrisk. Känner mig otroligt trygg om något skulle hända henne. Om ni klickar er in här så kan ni läsa mer om ManyPets.

Bästa tipsen för en kräsen hund att äta?

Selmas magproblem har varit otroligt påfrestande i perioder. I perioder spydde hon upp allt mat hon åt och blev väldigt smal. Vi började utesluta kyckling ifrån kosten och efter det blev hennes mage bra igen. Visst kan det komma perioder då hon inte vill äta nu men hon är smart. Hon gör det för att spela på mina känslor. Då gäller det bara att vara hård och inte falla för hennes puppyeyes. Ställ fram maten och när hon är tillräckligt hungrig kommer hon att äta.

Det är okej om din hund skippar maten för en dag eller två. Men om det går för långt så rekommenderar jag dig till att gå till veterinären. Det är inte värt att gå runt & noja att något ska ha hänt med din hund. Nu kommer vi in på försäkring igen men det är värt att nämna - ha ett försäkringsbolag som du känner har din rygg. Med 0 kr i självrisk (som man kan välja hos ManyPets) kostar det knappt något att gå till veterinären. Betalar hellre några extra kronor i månaden för att sedan känna mig trygg när hon väl blir dålig. Och en liten till grej! Om din hund skulle behöva äta något speciellt foder i medicinskt syfte för att behandla en skada eller sjukdom kan ManyPets tacka det i två av deras försäkringar.Alla hundförsäkringar täcker nästan samma sak. Hur vet man vilken som täcker bäst IRL?

Det första jag hade gjort om jag var du är att läsa villkoren. Något som gjorde att jag föll för ManyPets var att deras villkor är enkla att både läsa och förstå, utan massa finstilta undantag eller krångliga försäkringstermer. Sedan kan du gå in på konsumenternas.se och jämföra hundförsäkringar, och därefter se vad som passar dig bäst. ManyPets ligger högst rankad! Du kan gå in här för att se hela jämförelsen.

Hur många & långa promenader i tid & km tar du per dag med Selma?

Det är olika varje dag. Selmas liv anpassas efter mitt. Nu har jag en meniskskada och kan inte promenera längre sträckor. Då brukar den längre sträckan varje dag vara att gå till en hundrastgård där hon får springa av sig i ca 45 minuter. Mina rutiner brukar se ut såhär: Morgonpromenad 20 minuter, innan lunch promenad på ca 1h , efter lunch en snabb kiss 5 min och sedan en längre promenad på kvällen runt 45 minuter. Men på helgerna kan det vara att vi är ute i flera timmar. Så varje dag är olika!

Vad ska man tänka om man vill byta till ManyPets från sitt nuvarande försäkringsbolag?

Jag ringde ManyPets kundtjänst när jag ville byta till dem. Jag pratade med en trevlig tjej som var väldigt hjälpsam och svarade på alla frågetecken jag hade. Hon tog fram olika förslag till mig och vi diskuterade de olika paketen man kan välja. Detta kan man givetvis göra direkt på hemsidan men jag älskar att prata med personer direkt.

Där kunde vi också prata om Selmas magproblem och om dem skulle täcka eventuella framtida problem med hennes mage. Vilket de gjorde men hon rekommenderade mig att lägga till ett tillägg, för tidigare problem. Vilket jag gjorde :)Har Selma vägrat gå under någon period? Isf hur kom ni vidare?

Jag minns att jag grät i perioder när hon var mindre för hon var hemsk att promenera med. Men mest för att hon ryckte åt alla olika håll. Då blev det bästa knepet godis i fickan och få henne att se mig som mest intressant.

Är Selma rädd för något som gör att hon inte vill gå? Typ barn?

Svarta saker. Typ motorcyklar ni vet, som är täckta med svart pressening. Hon blir livrädd och står blickstill. Sedan obehagligt underlag, som när gatan renoveras och man måste gå på metall. Det tycker hon är obehagligt.

Hur mycket energi har en Cavapoo?

Min Selma sover typ 18 h per dygn. Men hon kan samtidigt promenera hur långt som helst och blir aldrig trött på promenader/lek. Vann jackpott i lotteriet.

Vad är den största utmaningen i vardagen/livet före & efter Selma?

Innan jag skaffade Selma var jag inne i en djup depression så jag ser bara fördelar med henne. Har nog aldrig klagat och kommer aldrig att göra det. Att skaffa hund är mitt livs bästa beslut. Selma är min värme, glädje & lycka i livet. Hon får mig att aldrig känna mig ensam.Hur mycket tid per dag behöver en Cavapoo aktiveras?

Det blir vad du gör det till. För min del? Första året var det mest bus, lek och övningar. Sedan kommer ju de längre promenaderna in. Jag lägger minst 2 h om dagen på promenader och 1 h på att borsta tänderna, kamma pälsen och öva tricks.

Jag ska hämta hem min valp idag. Har du tips för första dagarna?

Grattis! Mys. Ha valpen i din famn och ge mycket kärlek. Gör lätta övningar så som sitt, ligg och vacker tass. Det stärker bandet mellan er.

Hur länge har du haft Selma & hur jobbig var valpträningen? Hur är det idag?

Sedan december 2018 har jag haft henne. Helt ärligt så tycker jag inte det var jobbigt alls med just valpperioden. Tonårsperioden däremot, då hon var svinjobbig och åt på mina sladdar och inte kunde gå rakt/bet på mina anklar. Men det är bara att härda ut, haha. Jag var så inställd på rastning på nätterna, tiden det skulle ta och att man inte blir lika flexibel. Den stora skillnaden från innan hund och nu är att det krävs mer planeringen. Något personer med ångest mår bra av.

Vad är fördelen samt nackdelen med en Cavapoo?

Världens mysigaste och bästa ras. Kärleksfulla, mycket energi, lättlärda och bara bäst. Sämst kanske är att det är så stor efterfrågan, och därför svårt att få tag på.

Är försäkringen dyrare när man har en blandras som Cavapoo?

Många försäkringsbolag tar extra kostnader beroende på om det är en tik eller hane. Renrasig eller blandras. Det jag gillar med ManyPets är att de har lika villkor för alla raser, så att man alltid får samma skydd för pengarna.Jag är så sugen på att skaffa en hund och har en som kan bli min. Men mina föräldrar är så emot för min pappa är allergisk... Vad ska jag göra?

Jag hade alla odds emot mig. Min kollega var allergisk, min bror är allergisk och prick alla i min närmsta cirkel var emot beslutet. Men jag förde hjärtat och allt blev bra. Min kollega tålde Selma om hon inte rörde henne och jag sa ju upp mig en tid senare. Min bror tål Selma (enda hunden han tål) och nu är Selma mina föräldrars största kärlek. Allt blir bra bara man vill det tillräckligt mycket. Däremot borde du ställa dig frågan om du är redo att anpassa ditt liv efter en hund. Är du beredd på ansvaret och att välja någon annan framför dig själv. Att ha hund kan innebära att man får avstå vissa resor, middagar och evenemang. Bara för att man har hund blir inte livet bekvämt. Utan det handlar om att kunna prioritera rätt.

Höjs priset hos ManyPets om man anmäler skador av sin hund? Vet att vissa försäkringar gör det...

Nej, hos ManyPets påverkas inte priset av att du använder försäkringen, vilket känns väldigt tryggt!

Hur många skador kan man anmäla per år hos ManyPets?

Du kan anmäla hur många som helst. Men den högsta ersättningen du kan få ut (som också är den högsta veterinärersättningen i Sverige) är 140 000 kr/år.Lätta tricks att lära en hund med lite tålamod?

High five, rulla runt, dansa på bakbenen... Selmas huvudtricks!

Vilka raser valde du mellan?

Dvärgpudel, Maltipoo, Cavapoo och Cockerpoo. Men Cavapoo var högst på listan.

Hur ensamtränade du Selma? Känns som att min hund aldrig kommer att kunna vara ensam.

Började med 5 minuter som sedan utvecklades till 10 minuter och därefter 15 min osv osv. Satt i trappuppgången den första tiden. När jag kom in så gjorde jag inte en stor grej av det. Började när hon redan var 12 veckor så det har aldrig varit en stor grej. Jag började lämna henne längre tid när hon blev lite äldre. Jag lämnar henne aldrig själv längre än 5 timmar och det sker bara om man ska iväg på restaurang etc.

Ser du några problem med att kunna hantera både bebis & hund i framtiden?

Valp och bebis hade varit en utmaning. Men Selma några år gammal och bebis, nej. Det blir ingen utmaning. Bebis får följa med på promenaderna såklart.

När löpte Selma första gången? Är det omständigt?

När hon var 10 månader kanske? Ja lite. Hon får ha trosor på sig och man kan inte gå till hundrastgården på ett par veckor. Selma blir lyckligtvis inte speciellt påverkad av att hon löper. Hon skäms lite första dagarna men sedan är det lugnt.

Hur får man sin hund att hälsa lugnare på gäster? Vår 7 månaders hund blir galen...

Någon som vet? Inte riktigt lyckats med den punkten haha. Jag har dock börjat öva på detta mycket nu. Så fort jag öppnar dörren ber jag henne att stanna och när vi klätt av oss ytterkläderna då går jag fram till henne och ger henne en godis. Därefter går jag därifrån och försöker avdramatisera hela grejen. Inte testat på gäster ännu. Selma är som sagt lite hoppig och blir så glad så fort hon ser folk hon känner igen.


Tack för alla fantastiska frågor. Så roligt att det kom in så mycket frågor om vår hundförsäkring hos ManyPets. Kan också säga att vi har en fantastisk tävling på min Instagram där ni kan vinna hundsäng, matskålar & hundgodis. Tävlingen avslutas fredagen den 29:e januari. Klicka här för att komma till tävlingen!
Gillar

Kommentarer

Jovana
Jovana,

Så himla söt älskar hundar!

nouw.com/jovana
NotSoQuiet
NotSoQuiet,

Selma är så söt!😍 Ska kolla upp ManyPets, verkar bra!

nouw.com/notsoquiet
Lycklig
Lycklig,

Vi köpte oxå en Cavapoo pojk i oktober! Svart och vitt pipskägg. Bästa beslutet nånsin! Så smarta, goa och kärleksfulla. Vi kanske kan para dem en dag??? Vilka valpar de hade kunnat bli! 😍

nouw.com/lycklig