Färgval till lägenheten

Inlägget innehåller reklam för Jotun som har sponsrat med färg till denna lägenhet.


Vi har flyttat in i lägenheten och jag tänkte att första inlägget efter inflytt får handla om den mest frågade frågan: Vad heter färgerna vi valt i lägenheten! Notera att allt inte är färdigt men tänkte att det är lika bra att dela med mig av färgvalen redan nu - då jag blir nedskriven på Instagram med frågor om just färgvalen.

Det kändes 100% genuint att göra ett samarbete med Jotun till denna lägenhet då jag har använt mig av deras färg i 2 av mina tidigare lägenheter. Jotun har fantastiska färger och det kan också göra valen ännu svårare - då det finns så mycket fint att välja mellan.

Den största utmaningen i denna lägenhet var att få vår turkosa kakelugn att lugna ner sig lite. Jag tog hjälp av en vän till oss som också arbetar som arkitekt. Cecilie Holmboe är ett proffs och jag är så tacksam över att hon kunde komma med inputs på vägen. Att anställa Cecilie kan vara något av det bästa vi gjort i denna lägenhet. Hon hjälpte oss även att skissa upp vårt kök.

Hon och jag gick tillsammans och valde ut färger från Jotun som vi testmålade med. Det bästa med Cecilie var att jag kunde få mina tankar bekräftade och att hon alltid fanns ett samtal bort om jag hade några frågetecken.Vi börjar med köket tycker jag. Våra fronter till köket som vi har tillverkat via ett snickeri är målade i färgen Kokos, med en hög glans. Väggar & tak i köket är också målat i Kokos, men i en mattare färg. Så trots att kökets väggar och tak är målade i samma färg som fronter, skiljer dem sig ändå åt en aning pga glansen.Såhär beskrivs färgen Kokos på Jotuns hemsida: "En ljus och behaglig beige färg som är något dämpad i uttrycket. Upplevs som mindre rödaktig. Fin i kombination med dämpade nyanser som 1016 Blek Sand."Att vår natursten som heter "Calacatta" skulle passa så fint ihop med denna färg var en chansning. Men är det något som jag är mest stolt över i denna lägenhet - så är det alla färgval. Det blev verkligen perfekt och jag ångrar ingenting.

En viktig sak med färg är att de kan upplevas på ett sätt i min lägenhet och på ett annat sätt i din. Så var inte rädd för att testmåla. Det är okej att testa 10 färger som inte alls funkar och sedan testa 10 till. Låt det ta sin tid!Alla snickerier och bröstpaneler i hela lägenheten är målade i färgen Vitt Te från Jotun. Jag ska berätta mer om den färgen när vi kommer till vardagsrummet. Så det enda som inte är kokos i köket är snickerierna (fönstren + bröstpanelen).Nu har vi hamnat i vardagsrummet och här har vi jobbat med 3 olika färger. Bröstpanelen är i Vitt Te, väggar och vägglister är i Kokos och taket är målat i Minty Breeze från Jotun.Visst blev kakelugnen helt plötsligt lite lugnare?Jag är så glad att vi vågade köra ett grönt tak. Jag fick ett infall och sa till Cecilie "Ska vi inte måla taket ändå?". Hon blev så glad att jag vågade. Men vi ville endast måla taket i vardagsrummet och inte i köket. Det blev en hit!

Såhär beskrivs Minty Breeze på Jotuns hemsida: "En gråaktig lite smutsig mintton. Inte pastellaktig utan snarare dämpad och diskret."Nu skulle vi ju bara snacka om färg men kan berätta lite snabbt hur vi byggt våra väggpaneler. De är byggda med MDF och sedan med lister runt om. Det ger en helt annan känsla än att bara sätta upp lister rätt upp och ner på väggen. Det ser ut som att dessa väggpaneler suttit där i 100 är!Färgen Vitt Te har som sagt hamnat på alla snickerier, fönster och bröstpaneler i lägenheten. I sovrummet har den fått pryda alla väggar också. Jag kan fota sovrummet i ett litet senare skede till er. Det pågår en fasadrenovering mot innergården nämligen så alla fönster är förtäckta. Så det är inget dagsljus som kommer in dit just nu...

Såhär beskrivs Vitt Te på Jotuns hemsida: "En gulaktig beige färg. En varm och fin nyans med gula undertoner. Framstår som något dämpad i uttrycket."

Innan allt var färdigmålat blev jag rädd att väggarna såg för gula ut. Men så fort alla färger var på plats så försvann de gula tonerna enligt mig. Men jag tror att dessa färger vi valt gör sig allra bäst utan helvita nyanser. Vår soffa är benvit precis som våra gardiner kommer att vara.Återigen - var inte rädd för att misslyckats när ni provar färger. Det krävs en hel del jobb för att hitta den perfekta kulören. Och VÅGA mer! Visst vi har grönt tak men det är i en dämpad färg och upplevs otroligt harmonisk här inne. Färg kan faktiskt skapa en harmoni i ett hem. Jag är stolt över att vi gått utanför vår comfort-zone i många delar i denna lägenhet.

Hoppas att ni tyckte om detta inlägg och ställ frågor i kommentarsfältet om jag missat att nämna något.


Gillar

Kommentarer

sandraaugustinsons
sandraaugustinsons,

Gud så fint ni har fått det! Jag älskar färgen kokos 😉 kan man elda i kakelugnen sen? Det ska bli så spännande att få se slutresultatet.

nouw.com/sandraaugustinsons
Moa
,

Åh vad det är roligt att se Jotuns kulörer bli så fina i olika hem! Jag jobbar nämligen i en färgbutik där vi säljer Jotuns kulörer och produkter, så det är väldigt kul att få se olika resultat och att kunder blir så nöjda med deras val från Jotun!

Mikaela
,

Otroligt fina färgval och riktigt smakfullt renoverat, stenen är ju helt otrolig!!! Älskar också Jotun, använt dom senaste 3 flyttarna.