Bytt preventivmedel till Yasmin


Ett löfte jag hade till mig när jag satte in min hormonspiral våren 2019 var att om jag skulle lida av den, skulle jag ta ut den direkt. Min första hormonspiral som jag satte in när jag var 17 år, satt i under 3 års tid och jag hade på riktigt ont i 3 år. Det visade sig att den satt fel under hela tiden. När jag satte in min nya 2019, sövdes jag och den satt väldigt fint.

Jag hade inte så mycket problem till en början med min nya hormonspiral. Det kom sista halvåret. Jag fick mens 2 gånger i månaden (dvs 2 av 4 veckor i månaden hade jag mens) och hemsk mensvärk. I förra veckan tog jag ut den. Jag höll löftet till mig själv, att aldrig mer behöva lida av ett preventivmedel. För, ska det vara så mycket begärt? Sanningen är den att utan preventivmedel har jag 0% mensvärk och mår väldigt bra.

Vi kvinnor står ut med alldeles för mycket smärta med alla dessa preventivmedel. Är så trött på det. Nu kan ju hormonspiral passa andra men jag är klar med det. Jag kommer aldrig igen att sätta in en. Trots att det är det enda preventivmedlet som funkat på mig hormonmässigt.

Min barnmorska skrev ut Yasmin till mig. Jag ville ge det en chans då jag också hört att det är väldigt bra för oss som har problemhy. Andra preventivmedel kan göra så att man får sämre hy. Nu har jag ätit Yasmin i 7 dagar och de enda biverkningar jag fått hittills är att jag är bölig. Gråter åt minsta lilla. Tänker att det kanske går över. Ska ge det 3 månader och sedan utvärdera. Någon av er som använder er av Yasmin och vill dela er historia?

Jag kommer inte orka att testa 10 olika preventivmedel. Om inte Yasmin funkar så kommer jag att vara utan. Då får man helt enkelt vara försiktigare! Jag tycker det är viktigt att prata om preventivmedel då många har problem med dem. Och lova mig - om ni inte trivs med ert preventivmedel - testa något annat! Vi ska inte behöva lida mer.


Gillar

Kommentarer

Ellen
,

Jag hade Yasmin för 16 år sen och minns fortfarande hur otroligt konstigt jag mådde. Har väldigt stabilt humör men helt plötsligt grät jag varannan dag (skrattade ibland mellan tårarna pga extremt varierande känslor). Slutade efter 6 månader!

Nicole ,

Håller med! Blev så trött på olika preventivmedel, som jag ätit sedan jag var 18år och slutade för cirka 6 månader sedan, idag är jag 31. Jag har varit deprimerad en tredje del av livet pga dem. Att man inte slutade tidigare. Mitt mående är så bra. Fått tillbaka sexlusten, samt att jag faktiskt känner mig glad och lycklig för första gången! Lätt att faktiskt inte veta att det faktiskt är preventivmedel som kan göra dig till en annan person.

Så glad! Hoppas du också mår bra snart!

xoxonicole.com
Maja
,

Jag slutade med Yaz för 2,5 år sen och insåg först då hur mycket det påverkat mig. Jag kan känna lycka på ett helt annat sätt och det känns som att något stort tungt lyfts från mina axlar. Det läskiga är att jag inte förstod hur Yaz påverkade mig under tiden jag tog det. Jag tänkte exakt som du när jag började. Jag testar några månader och ser hur det känns. Men jag vande mig väldigt snabbt vid att gråta mer och att livet inte kändes lika bra längre och glömde helt bort hur jag mådde och kände innan. Idag använder jag inte preventivmedel utan har istället lärt känna mig kropp och vet när jag har ägglossning, när jag ska ha mens etc. Det finns flera appar som också hjälper till att ha koll! Jag skulle aldrig kunna tänka mig att börja med preventivmedel igen. Det är en helt magisk känsla att faktiskt vara helt utan och lära känna sin kropp istället.

Mooabogren
Mooabogren,
Mer snack om dessa ämnen tack! Detta inlägg hjälpte mig väldigt och fick mig att inse hur viktigt det är att lyssna på kvinno kroppen! Riktigt bra skrivet! Kram
nouw.com/mooabogren
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,

Jag blev trött på hormoner så jag har kört natural cycles i flera år nu och det funkar bra på mig. Har lärt känna min kropp så bra så jag behöver inte ta tempen för att veta var i min cykel jag är men man måste ge det minst 3 månader innan den lär känna en och sen flyter det på bra om man gör som man ska göra 😊

nouw.com/emmeliesehlin
Sanne
,

Jag har använt Yasmin och Yasminelle som liknar varandra under flera år. Jag har även haft längre perioder utan preventivmedel, vilket gör att jag kan jämföra måendet. Två stora positiva effekter som jag märker av Yasminelle som jag äter nu, är att mensvärken minskar och hyn blir bättre. Har haft hormonell acne i ca 15 års tid, och den är verkligen bättre när jag äter den här typen av p-piller. Jag märker ingen större skillnad i mitt psykiska mående och märker inte heller några andra negativa biverkningar av p-pillren. Så jag föredrar att använda Yasminelle framför att inte göra det!

L
,

Jag har testat de mesta; minipiller, p-piller, p-ring m.fl. Men för ett år sedan slutade jag med p-ring och mår så bra (och då har jag endometrios). Jag fick bara mer ont av preventivmedel och oklara biverkningar? Jag använder en app för att hålla koll på min cykel - så skönt att lära känna min kropp - och min kille har alltid kondom. Det får räcka så! Minns att min bästa vän blev deprimerad från ingenstans av Yasmin. Så håll koll på ev. biverkningar och stå på dig, jag vet first hand att vårdens svar alltid är ”det ser fint ut”.

Vardagsarlighet
Vardagsarlighet,

vilken otur för dig med allt. Jag äter prionelle 28 och kan inte säga att jag varken fått biverkningar eller att jag varken vet om jag är som jag ska heller. Har ätit så länge jag kan minnas så vet inte hur jag skulle vara utan.

nouw.com/vardagsarlighet
Lina
,

Hej! Jag hade väldigt mycket problem med finnar kring mens, även att mådde jag allmänt dåligt, som en mini depression varje månad. Jag började med yaz (liknande yasmin? Eller samma?) och har varit supernöjd sen jag började för ca 5 år sedan. Får nästan aldrig finnar nu och inga konstiga biverkningar. Jag hoppar över mensen varje månad också vilket kanske hjälper också. Men summan är att jag mår mycket bättre med ppiller(yaz) än utan.:)

Julia
,

Jag har tagit Yasmin i över 5 år och dom funkar jättebra för mig. Jag fick just dom utskrivna för precis som du säger så hjälper dom mot problemhy, men även mot mensvärk. För mig jag Yasmin funkat mot båda: jag har mycket bättre hud (kan kanske också vara åldern, är 26 år nu) men jag märkte ganska direkt skillnad på huden när jag började med dom. Mycket mindre finnar helt enkelt. Dom har även hjälp mot mensvärken, vilket jag är så tacksam för. Min historia är alltså bara positiv, min livskvalitet har ökat då jag har finare hud och mycket mindre mens och mensvärk. Kan dock tillägga att jag inte upplever några biverkningar över huvud taget och har aldrig gjort. Tror jag är en av dom tjejerna som p-piller faktiskt funkar riktigt bra för vilket jag tycker är viktigt att belysa!